MARINIRANE SRDELE (Predjelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
1 kg sardela
2 dl maslinovog ulja
1 dl vinskog octa
3 režnja češnjaka
1/2 vezice češnjaka
1/2 glavice luka
1/2 limuna
1 žličica šećera
1 grančica ružmarina
3 lista lovora
sol i papar

Upute za pripremanje:

Sardelama očistiti utrobu, odrezati im glave, oprati ih i obrisati krpom. Provaljati ih u ulju, soli i papru te ispeći na gradelama. Sardele se mogu ispržiti i na zagrijanom ulju, prethodno uvaljane u brašno. Pečene ili pržene sardele složiti u duboku zdjelu. Prirediti marinadu. Na zagrijanom ulju popržiti sjekani luk i češnjak, potom peršin. Skinuti s vatre, dodati nastruganu limunovu koricu, šećer, ružmarin i lovor. Uliti i ocat i izmiješati. Sardele preliti marinadom, poklopiti zdjelu i ostavite je na hladnom mjestu.
Marinirane sardele mogu stajati nekoliko dana, a mogu se poslužiti nakon 24 sata.