Sastojci:
350 g krušnih mrvica2 jaja i 2 žumanjka
ribanac
mlijeko
brašno
kadulja
100 g maslaca
Upute za pripremanje:
Pomiješajte u zdjeli krušne mrvice, 3 žlice ribanog parmezana, 2 žlice brašna, malo soli, papar i muškatni oraščić. Dodajte jaja i žumanjke te 50 g rastopljenog maslaca. (Tijesto mora biti dovoljno čvrsto povezano da se okruglice ne raspadnu kod kuhanja). Pustite da odstoji sat vremena. Oblikujte grudice veličine manjeg oraha te ih pobrašnite. Skuhajte ih u puno osoljene vode, izvadite čim isplivaju na površinu. Začinite tople s 50 g rastopljenog maslaca (u koji ste stavili 4 – 5 listova kadulje) i ribancem ili ukusnim umakom od povrća. Narežite očišćenu mrkvu i list celera. Očistite i narežite jedan crveni luk te ga pirjajte na 3 – 4 žlice ulja pa dodajte povrće i krupnu sol. Podlijte s pola čaše juhe i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte 2 – 3 kutlače pasirane rajčice i pustite da se umak polako zgusne a na samom kraju stavite peršin ili bosiljak. Upravo ste pripremili ukusan povrtni umak, lagan, ali preukusan.