PAŠTAFAŽOL S PRŠUTOM (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

50 g graha
700 g pršuta od kosti (može i kožica)
50 g tjesetnine
2 velike glavice crvenog luka
1 velika mrkva
2 češnja češnjaka
ostalo povrće paprika, celer, peršin, rajčica.
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice ljute crvene paprike
feferon po ukusu
lovor
sol, papar, Vegeta
papar u zrnu

zaprška:
2-3 žlice brašna
1 žlica crvene paprike
2-3 žlice masti ili ulja
1 režanj češnjaka

Upute za pripremanje:

Kuhajte suho meso (ovisno o vrsti 30-tak minuta) i procijedite. Ostavite sa strane i dodajte ga pred kraj kuhanja.
Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite. U toplu vodu stavite grah i svo nasjeckano povrće. Kada zavri začinite (oprezno sa soli) i kuhajte dok ne omekša. 15-tak minuta prije kraja kuhanja stavite odvojeno suho meso.
Pripremite zapršku, podlijte ju s juhom iz graha i dodajte u lonac, lagano miješajte i začinite do kraja. Mnogi ne "vole" zapršku iako ona daje onaj glavni tek, pa možete razmutiti juhu od gljiva s paprikom i umiješati u grah ili dodati "pešt" (sitno sjeckana panceta, češnjak i peršin).

Posluživanje
Najbolji je sutra i prekosutra, servirajte ga nakon što se "odmori". Ako je premasno pokupite s vrha salvetom masnoću.