PIJANI JASTOG (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

1,5 kg jastoga
200 g kapule
500 g rajčice
1,5 dl maslinovog ulja
3,5 dl bijelog vina
2 režnja češnjaka
15 g peršina
1 peperoncino
500 g špageta
7 dl ribljeg temeljca
sol
mljeveni crni papar

Upute za pripremanje:

Jastoga prokuhamo 2 minute u slanoj vodi. Narežemo ga na komade. Na maslinovom ulju pirjamo nasjeckanu kapulu. Kad kapula zažuti dodamo nasjeckane rajčice, češnjaka, peršin, sol, papar i peperoncino. Podlijemo bijelim vinom. Kuhamo dok vino ispari. Dobiveni umak ispasiramo.


U ispasirani umak stavimo jastoga te ga kuhamo 25 minuta uz dodavanje ribljeg temeljca.


Špagete prokuhamo 3 minute u slanoj vodi te umiješamo u dobiveni umak. Propirjamo nekoliko minuta.


Pospemo peršinom i poslužimo.