RIBLJA JUHA (Predjelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
1 kg različite bijele ribe (škrpina, grdobina, ugor itd.)
15 dag riže
1/2 dl maslinovog ulja
20 dag mrkve
1 korijen celera
2 korijena peršina
1 mala glavica luka
2 režnja češnjaka
2 lovorova lista
papar u zrnu
sol

Upute za pripremanje:

U lonac složiti očišćenu ribu, korjenasto povrće, češnjak,prženi luk, lovor i papar u zrnu. Prelijti vodom i staviti kuhati. Kad zakuha, smanjiti vatru, dodati maslinovo ulje i kuhati pola sata na laganoj vatri. Kad se riba počne odvajati od kostiju, skinuti s vatre, procijediti juhu, a ribu izvaditi i očistiti od kostiju. Procijeđenu juhu vratiti na vatru, posoliti prema ukusu, dodati rižu i kuhati desetak minuta. U zdjelu za juhu složiti komadiće ribe i korjenastog povrća, preliti juhom i poslužiti.