SMOKVE S MEDOM I VINOM (Desert)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

4,5 dl suhog bijelog vina
75 g meda
50 g šećera u prahu
1 mala naranča
8 cijelih Kotanyi klinčića
450 g svježih smokava
1 štapić cimeta
svježi listići mente ili lovora za ukrašavanje

Krema
300 ml slatkog vrhnja
štapić vanilije
5 ml šećera u prahu

Upute za pripremanje:

Vino med i šećer staviti u posudu i lagano kuhati na pari dok se šećer ne rastopi. Utaknuti klinčiće u naranču i posložiti u sirup zajedno sa smokvama i štapićem cimeta. Pokriti posudu i lagano kuhati 5-10 minuta dok smokve ne omekšaju. Prebaciti u posudu za posluživanje.
U 150 ml slatkog vrhnja dodati štapić vanilije i pustiti ga 30 minuta. Izvaditi vaniliju, doliti ostatak slatkog vrhnja i šećer te napraviti šlag. Dekorirati smokve i priložiti im šlag. Odmah poslužiti.