TERINA OD HOBOTNICE I SIPE (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

90 dag hobotnice
50 dag sipe
1 pečena crvena paprika
2 kriške prepečenca
celer
1 mrkva
1 luk
lovor
majčina dušica
bosiljak
peršin
vlasac
češnjak
kapare
limun
matovilac
bijelo suho vino
ocat
maslinovo ulje
papar u zrnu
sol

Upute za pripremanje:

Očišćenu hobotnicu staviti u expres lonac, dodati hladnu vodu, mirisne trave, nekoliko zrna papra, pola čaše vina te pokriti i kuhati 30 minuta nakon zvižduka. Ugasit vatrui, ispustiti paru, otvoriti i ostaviti da se hladi. Očišćenu sipu kuhati 20 minuta u vodi u kojoj je dodano mirisno začinsko bilje i vino. Ocijediti. Sipu i hobotnicu narezati na jednake komade. Staviti u zdjelu, začiniti češnjakom, peršinom, vlascem, s 2 žlice opranih kapara i limunovom koricom. Posoliti i popapriti. Dobro izmiješati pa smjesu staviti u lim pravokutna oblika. Pritisnuti rukama, opteretiti utezima i držati preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja pripremiti umak: izmiješati pola pečene paprike, zdrobljeni prepečenac, sol, papar, bosiljak, i 1,2 dl maslinova ulja. Izvaditi terinu, smjesu narezati na ploške i svaku preliti umakom te ukrasiti matovilcem.