Sastojci:
4 odreska tune, 200 g svakizelene i crne masline
300 g zrelih rajčica (ili onih iz konzerve)
2 režnja češnjaka
1 feferon
suho bijelo vino
Za marinadu:
1 veliki luk
crni papar u zrnu
Upute za pripremanje:
Luk očistite i narežite na listiće, pa ga složite u zdjelu i prekrijte odrescima tune. Tunu začinite s nekoliko zrna crnog papra, čašom octa i čašom vina. Ostavite odreske da se mariniraju otprilike 2 sata na hladnom mjestu, često ih okrećući.Rajčicu očistite, uklonite joj sjemenke i narežite na kockice. Maslinama izvadite koštice, pa ih narežite na krupne komadiće. Češnjak ogulite i fino usitnite, pa ga popirjajte na 4-5 žlica ulja. Dodajte masline, prstohvat soli, usitnjeni feferon i pustite da se pirja daljnje 2-3 minute. Podlijte čašom marinade i pustite da se umak polako poveže. Dodajte rajčicu i kuhajte na slaboj vatri još 20 minuta.
Odreske tune izvadite iz marinade, ocijedite ih, posolite i složite na rešetku povrh umjereno jakog žara. Pecite odreske pet minuta sa svake strane, premazujući ih uljem.
U međuvremenu marinadu izlijte u posudu, zajedno s kriškama luka i pustite da provri, kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre.
Odreske maknite sa žara, uronite ih nakratko u umak od maslina, okrenite nekoliko puta i maknite s vatre.
Kriške luka ocijedite i složite na tanjure, prekrijte ih tunom i poslužite preliveno umakom od maslina.