BEARNEŠKI UMAK (Umak)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

2 jaja
120 g maslaca
2 žlice vinskog octa s mirisom estragona
2 žlice bijelog vina
1 luk vlasac
estragon
krbuljica (vrtna začinska biljka)
bijeli papar u zrnu
sol

Upute za pripremanje:

U posudicu ulijte bijelo vino i ocat, dodajte 3-4 zrna bijelog papra, sjeckani luk vlasac, grančicu krbuljice i isjeckanu grančicu estragona. Kuhajte na tihoj vatri. U međuvremenu sitno narežite estragon i krbuljicu (po pola žličice od svake biljke). Posudicu maknite s vatre, tekućinu sa začinima procijedite kroz gazu i dobro istisnite sav sok. Dodajte žumanjke, posolite, dobro promiješajte i dodajte komadić maslaca. Nad toplom vodom (bain-marie) dobro izmiješajte da se smjesa sjedini. Dodajte preostale komadiće maslaca, dobro promiješajte i umiješajte sitno narezanu krbuljicu i estragon. Poslužite u toploj posudi za umak.