Sastojci:
Za 4 osobe:4 svježa lubina (30-35 dag po osobi)
1,6 kg krumpira
0,16 kg očišćenog špinata za mariniranje
0,04 l
0,12 kg očišćenih repova škampi
0,05 kg očišćena limuna
0,01 kg šafranova praha,
0,05 l maslinova ulja,
sok od četvrtine limuna,
papar, sol.
Upute za pripremanje:
Očistite svježe lubine tako da im najprije oljuštite krljušt, potom ih isfilirajte potpuno do kosti. Posušite ih i posolite, zatim ih pecite na žaru ovisno o njihovoj debljini (otprilike 3-4 minuta sa svake strane). U međuvremenu dok se peku fileti napravite umak od repova škampi i šafrana. Na maslacu lagano popržite očišćene škampe, dolijte vrhnje za kuhanje, začinite šafranom u prahu, mesom limuna i malo posolite. Kuhajte da se umak lagano zgusne. Ukoliko dobijete jaču gustoću, razrijedite umak ribljim temeljcem.
Kod serviranja, preko kuhanog krumpira položite špinat kojeg ste prethodno marinirali s maslinovim uljem, limunom i začinili paprom i soli. Škampe i umak prelijte djelomično preko pečenih fileta, a dijelom preko kuhana krumpira. Ukrasite svježim koprom i vlascem.
Uz ovaj specijalitet uredništvo Gastronauta preporuča Pjenušac Gospoja.