MARSEJSKI BOUILLABAISSE (BUJABES) (Predjelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

za 8 osoba

500 g kanja
500 g špara
500 g škarpine
500 g ovčica
250 g malih liganja
250 g malih sipa
500 g škampa
500 g dagnji
5 rakovica
3 dl maslinovog ulja
500 g luka
2 glavice češnjaka
2 lista lovora
2 grančice ružmarina
1 kg rajčica
1 l bijelog vina
2 dl konjakab (vinjaka)
2 limuna
4 g šafrana
1/2 l vode
3 vezice peršina
1 žlica papra
sol

Upute za pripremanje:

Ribu, sipe i lignje očistite i stavite u hladnu vodu do upotrebe. U velikoj posudi, na ulju popržite sitno rezani luk i češnjak. Dodajte lovor i ružmarin, još malo pirjajte pa dodajte oljuštene i sitno narezane rajčice. Osolite i popaprite. Pirjajte 10 minuta na tihoj vatri. Nakon toga ulijte bijelo vino, konjak i limunov sok. Nastavite s kuhanjem.
U međuvremenu kuhajte šafran u ½ l vode oko 8 minuta. Odmah zatim procijedite, pa vodu u kojoj se kuhao šafran ulijte u posudu s lukom i začinima. Maknite s vatre, pa u umak složite očišćenu ribu, lignje, sipe i rakovice. Pospite sitno sjeckanim peršinom i kuhajte 20 minuta. Nakon toga dodajte oprane dagnje (u školjki) i cijele škampe. Nastavite kuhati još 20 minuta.
Bouillabaisse poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama s kockicama prženog kruha.