SLOŽENAC OD ARTIČOKA (Predjelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

8 artičoka
2 jaja
1 luk
peršin
ribani Parmezan
juha od povrća
maslinovo ulje

Za preljev:
20 g brašna
juha od povrća
30 g maslaca

Upute za pripremanje:

Očistite artičoke, uklonite im tvrde listove i usitnite u komadiće. Prokuhajte 5-6 minuta u lagano posoljenoj vodi, ocijedite i izradite mikserom u kremu. Zažutite luk narezan na listiće na 3-4 žlice ulja i usitnjenoj vezici peršina, pa ga dodajte kremi od artičoka, podlijte kutlačom juhe, umućenim jajima, posolite i popaprite. Smjesu izlijte u namaštenu vatrostalnu posudu.
Preljev ćete pripremiti tako da rastopite maslac, dodate brašno i postupno podlijete s dvije kutlače juhe, neprekidno miješajući. Posolite i pustite da se preljev zgusne na tihoj vatri. Prelijte složenac preljevom, pospite parmezanom i pokrijte posudu papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 °C.
Juhu od povrća pripremit ćete tako da mrkvu, luk, rebro celera i jednu manju rajčicu kuhate 30 minuta u lagano posoljenoj vodi.