VOL-AU-VENT SA ŠKOLJKAMA (Predjelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

8 vol-au-vent (spremnih za pečenje)
600-700 g dagnji i vongola
200 g majoneze
1 režanj češnjaka
vrhnje za kuhanje
peršin
suho bijelo vino
maslinovo ulje
Za ružičasti umak:
100 g majoneze
ketchup
konjak ili brandy

Upute za pripremanje:

Dagnje i vongole sastružite žičicom, očistite i pustite da se otvore na 4-5 žlica ulja i pola čaše bijelog vina, u pokrivenoj posudi na jakoj vatri.
Isključite štednjak, pustite školjke da se ohlade. Polovicu školjki izvadite iz oklopa, a ostatak ostavite u oklopu.
Očišćene školjke mikserom izradite s majonezom, 3-4 žlice vrhnja, soli i paprom u pjenastu kremu kojom ćete napuniti val-au-vent. Punjene vol-au-vent pecite 3-4 minute na 180°C.
Da biste pripremili umak, majonezi primiješajte 2-3 žlice ketchupa i kap konjaka. Vol-au-vent složite na tanjure koje ste prelili umakom, garnirajte listićima peršina i školjkama koje ste ostavili u oklopu.