MEDVJEĐA ŠAPA (Glavno jelo)

Specijalitet Goranske kuhinje

Sastojci:

1,5 kg medvjeđe šape
4 kom jabuka
4 kom naranča (oguljenih)
0,5 kg korjenastog povrća
0,5 kg luka
0,3 kg borovnica, glavica češnjaka
0,5 l prošeka
0,5 l crnog vina
30 g soli
0,01 kg papra
0,1 kg brašna, lovorov list po želji
0,1 kg rajčice iz konzerve
0,1 kg marmelade (džem)
0,5 l temeljca (juhe)
Sastojci za pac:
Prokuhano korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin itd), glavica češnjaka, glavica luka, crno vino, papar u zrnu, lovorov list, ružmarin, majčina dušica, malo vinskog octa

Upute za pripremanje:

Osušenu šapu posolimo i popaprimo, zavaljamo u brašno i stavimo je pržiti na vruću masnoću sa svih strana do zlatno-žute boje. Povrće dodajemo po tvrdoći, pirjamo da omekša i na kraju zalijemo "pacom". Dodamo začine, voće, lovorov list, pire od rajčice. Dolijemo vino i prošek. U umak stavimo šapu i kuhamo na laganoj vatri 4 - 5 sati. Šapa mora biti sva u umaku, ako nije, dodamo još temeljca od kosti i divljači. Kad je šapa polugotova, zgotovimo umak tako da ga zgusnemo sa zaprškom koju smo napravili na medvjeđoj masnoći. Sve to skupa propasiramo. Začinimo umak tj. popravimo okus, stavljamo šapu opet u umak i kuhamo još otprilike l sat tj. dok šapa potpuno ne omekša. Poslužujemo je s umakom u kojem se kuhala, fužima, njokima i palentom.