SAVIJAČA OD JABUKA I (Desert)

Specijalitet Goranske kuhinje

Sastojci:

Tijesto:
50 dag brašna
5 dag maslaca
3 žlice ulja
2 žlice vinskog octa
voda sol
Nadjev:
1 kg kiselkastih jabuka
4 žlice šećera
10 dag grožđica
1 limun
5 dag oraha
2 žlice ruma
5 dag maslaca
3 žlice krušnih mrvica
3 žlice maraskina

Upute za pripremanje:

Brašno prisijati, dodati maslac i ulje, doliti malo vode, malo soli i vinski ocat. Tijesto dobro umijesiti, razdijeliti na tri dijela, pustiti da odstoji pola sata i zatim ga razvaljati. Jabuke naribati, dodati šećer, grožđice, nastruganu koricu limuna, nasjeckane orahe i rum. Sve satojke dobo izmiješati. Razvaljani list tjesta poprskati maslacem, posuti krušnim mrvicama namočenim u maraskino i nakraju nadjenuti smjesom od jabuka. Kolač saviti, položiti u tepsiju premazanu maslacem i peći na umjerenoj vatri.
Uz savijaču od jabuka preporučamo desertno vino od malina - Frambovin.