Sastojci:
1 goveđi jezik
2 lista lovora
1 žličica papra u zrnu
200 g ulja
3 glavice luka
100 g kožice od slanine
100 g mrkve
50 g celera
50 g korijena peršina
4 žlice brašna
4 žlice koncentrata od rajčice
2 žlice šećera
sol
Upute za pripremanje:
Blanširati goveđi jezik, oprati ga u hladnoj vodi, a zatim staviti u lonac i naliti vode. Dodati list lovora, pola žličice papra, 1 glavicu narezanog luka, 1 mrkvu i malo celera. Posoliti i kuhati na umjerenoj vatri 1,5 sat. U međuvremenu na ulju popržiti 2 glavice luka narezanog na listiće, dodati narezanu kožicu slanine, sjeckanu mrkvu, celer i korijen peršina, lovor i papar u zrnu. Pirjati dok ne omekša. Kada je upola gotovo umiješati brašno i nastaviti pirjati dok brašno ne postane smeđe boje. Dodati koncentrat od rajčica i doliti 2 l vruće vode. Kuhati na tihoj vatri. Pred kraj kuhanja dodati šećer. Kad je jezik kuhan, izvaditi ga, odstraniti kožicu, a juhu procijediti. U procijeđenu juhu vratiti očišćen jezik. Prije posluživanja jezik narezati na ploške i poslužiti s kuhanom rižom ili pireom od krumpira. Preko narezanog jezika preliti jedan dio pripremljenog umaka od rajčica, a ostatak poslužiti posebno.