Sastojci:
24 velika škampa
1 stručak lista celera
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
1 celer
1 mala glavica zelene salate
2 žumanjka
1 limun
1 čaša suhog bijelog vina
malo brendija
1 žlica kečapa
3 dl rafiniranog maslinova ulja
papar
sol
Upute za pripremanje:
Umutiti žumanjke s malo soli i papra te nekoliko kapi limuna, dodati pokoju žličicu ulja i miješati žlicom sve dok se sos ne počne skrućivati. Nastaviti dodavati ulje u tankom mlazu, miješajući uvijek na istu stranu i dodajući s vremena na vrijeme pokoju kap limunova soka. Na kraju razblažiti majonezu čašicom brendija i začiniti kečapom. Staviti na vatru posudu u koju se ulilo bijelo vino i staviti stručak celera, mrkvu i luk, sve prethodno izrezano. Kuhati nekoliko minuta, miješajući, a zatim dodati repove škampa u ljusci i kuhati desetak minuta. Pustiti da se malo ohlade, zatim ih osloboditi ljuske. Dobro ukuhati umak na vatri, a zatim ga procijediti kroz gazu postavljenu preko sita. Dobiveni sok umiješati u majonezu. Ostaviti za ukrašavanje desetak cijelih repova škampa i nekoliko žlica umaka; preostale škampe izrezati na uzdužne štapiće i pomiješati s umakom. U staklene posudice rasporediti štapiće celera, ispuniti čitave posudice majonezom sa škampima, prekriti majonezom koja je bila ostavljena sa strane i sve ukrasiti listovima zelene salate i cijelim škampima.