Sastojci:
1,2 kg telećih leđa600 g krumpira
2,8 dl vrhnja
120 g tvrdog ribanog sira (Parmezan)
4 režnja češnjaka
majčina dušica
0,5 dl vina
720 g celera
260 g čvaraka
60 g maslaca
30 g krušnih mrvica
Upute za pripremanje:
Vrhnje, mlijeko, češnjak i majčinu dušicu kuhamo 2-3 minute, dodamo trećinu naribanog sira, začinimo te maknemo s vatre. Dodamo krumpir narezan na tanke ploške i spojimo s vrhnjem.
Smjesu izlijemo u pleh namazan maslacem i poravnamo pa je pospemo ostatkom naribanog sira. Pečemo na 160 °C, otprilike 50 minuta.
Celer kratko blanširamo. Ostavimo vodu sa strane, a celer s par kapi vina, maslinovim uljem, soli, paprom i glavicom luka pokrijemo folijom i stavimo u pećnicu. Kada se to ispeče, izblendamo štapnim mikserom, s dijelom vode od blanširanja i žlicom maslaca do željene teksture.
Čvarke, krušne mrvice i maslo s malo soli sjedinimo u multipraktiku ili sjeckalici.
Nakon što se graten ispeče, razdijelimo po vrhu smjesu od čvaraka i vratimo u peć 5-6 minuta.
Poslužimo toplo s pečenim telećim kotletom.