KUPOLA S MALINAMA (Desert)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

za prhko tijesto:
7,5 dag maslaca ili margarina
5 dag šećera
sol
1 žumanjak
15 dag brašna
za biskvit:
4 dag margarina
3 jaja
10 dag šećera
5 dag brašna
5 dag škrobnog brašna
1/2 praška za pecivo
1 žlicu drhtalice (želea) od malina

za nadjev:
60 dag malina
5 dl jogurta
12 dag šećera
1 vanilin-šećer
limunov sok
14 listića želatine
4 dl slatkog vrhnja
za dovršavanje:
4 dl slatkog vrhnja
2 učvršćivača za šlag
1 žlicu šećera
1/2 neprskanog malog limuna
15 dag malina

Upute za pripremanje:

Za prhko tijesto načinite mrvice od margarina i brašna, primiješajte druge sastojke. Zamijesite tijesto i stavite u hladnjak.
Za biskvit dobro istucite žumanjke sa šećerom, pa naizmjence primiješajte smjesu obje vrste brašna i praška s omekšanim maslacem. Dodajte čvrsti snijeg od malo posoljenih bjelanjaka. Ulijte u kalup, promjera 24 cm. Pecite 20-25 minuta u pećnici, zagrijanoj na 200°C. Ohlađeno namažite drhtalicom. Za kremu smrvite mikserom 45 dag malina i procijedite. Umiješajte jogurt i obje vrste šećera. Po ukusu zakiselite limunovim sokom. Želatinu namočite u hladnu vodu. Nakon 10 minuta iscijedite i zagrijavajte na pari da se otopi, pa umiješajte kremi. Primiješajte tučeno slatko vrhnje i na kraju cijele maline. Biskvit vodoravno prorežite i jedan list stavite na prhko tijesto. Zatim kremu nanesite na tortu u obliku kupole. Gornji list biskvita narežite na 8 trokuta, koje sada prislonite na kremu. Neka se stvrdne u hladnjaku. Prije posluživanja dobro oprani limun narežite na tanke ploške, a očišćene maline operite i dobro ocijedite. Istucite slatko vrhnje sa šećerom i učvršćivačem, nanesite na tortu i tupkajte ispupčenom stranom žlice da dobijete nepravilnu površinu. U nju utisnite ploške limuna i maline.