NABUJAK OD SIRA (Predjelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
80 g ribanca
80 g brašna
80-100 g naribanog sira Pekorelo
60 g maslaca
4 jaja
1/2 litre mlijeka
prstohvat naribanog muškatnog oraščića
papar u zrnu
sol

Upute za pripremanje:

U posudi rastopite 50 g maslaca, dodajte brašno, dobro promiješajte drvenom kuhačom da zdrobite sve grudice i razrijedite kipućim mlijekom, koje dodajte malo-pomalo, stalno miješajuću. Kuhajte bešamel nekoliko minuta da postane gladak i baršunast, posolite, popaprite svježe mljevenim paprom i dodajte naribani oraščić, pa uklonite s vatre. Dodajte Pekorelo sira, ostavite jednu žlicu, i jedan po jedan žumanjak. Miješajte dok se smjesa ne počne skrućivati. Naposljetku umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka miješajući. Maslacem namažite oblik za nabujak, posipajte preostalim ribancem i istresite smjesu tako da ispunite 2/3 oblika. Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.