Sastojci:
400 g riže300 g mljevena mesa
100 g šunke (u komadu)
2 kobasice
režanj češnjaka
crveni luk
peršin
1 jaje i 1 žumanjak
umak od rajčice
mlijeko
sir za pizzu
80 g graška
suhe gljive
sredina jednog peciva
brašno
juha od povrća
80 g maslaca
maslinovo ulje za prženje
Upute za pripremanje:
Namočite pecivo u malo mlijeka, a šaku gljiva u mlačnu vodu pola sata prije početka priređivanja.Pomiješajte ocijeđeno pecivo, stučeno jaje, papar, nasjeckani režanj češnjaka i peršin. Oblikujte kuglice koje uvaljajte u brašno i pržite na maslinovom ulju, osušite i malo posolite.
Sitno nasjeckajte crveni luk i pirjajte na 4 žlice ulja. Pridružite smrvljene kobasice i kockice šunke te pirjajte 3 minute pa dodajte ocijeđene i narezane gljive, podlijte s čašom vina i pustite da ispari.
Kuhajte rižu 20 minuta u pola litre osoljene i popaprene juhe u koju ste dodali 2 kutlače umaka od rajčica. Dolijevajte juhu i umak ovisno o tome koliko riža upije tekućine.
Oprani grašak stavite u posudu s kutlačom juhe te kuhajte 10 minuta. Rastopite 40 g maslaca i dodajte 5 žlica brašna. Kada počne dobivati boju, ulijte čašu mlijeka, dodajte žumanjak i sol te pomiješajte na tihoj vatri.
Namažite okrugli lim maslacem, a dno i rubove prekrijte rižom. Napunite mesnim kuglicama, umakom i kockicama sira za pizzu pa sve povežite bijelim umakom. Nadjev mora ispuniti posudu gotovo do samog ruba (1 cm od ruba).
Zatvorite sartu slojem riže. Stavite u pećnicu na 180 °C i pecite pola sata. Izvadite iz pećnice i malo ohladite. Odvojite nožem sartu iz kalupa i preokrenite. Ukrasite po želji i poslužite.