Sastojci:
600 g očišćenog graška100 g šunke
3 jaja
30 g brašna
1 mladi luk
peršin
sir Ribanac
30 g maslaca
maslinovo ulje
juha od povrća
patuljasta mrkva i crveni radić (kao prilog)
Upute za pripremanje:
Usitnjeni luk popirjajte na 4-5 žlica ulja, dodajte šunku narezanu na kockice i malo usitnjenog peršina, i na kraju oprani, još mokri grašak. Posolite i popaprite. Podlijte s pola kutlače tople juhe, poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Rastopite maslac na kutlači juhe, primiješajte brašno, maknite s vatre, pa temeljcu primiješajte jedan po jedan žumanjak. Nakon 15 minuta, ocijedite grašak i izradite ga mikserom. Tako dobivenu kremu od graška primiješajte temeljcu, dodajte snijeg od bjelanjaka, šaku ribanaca i još soli i papra. Smjesu izlijte u cilindrični kalup i kuhajte na pari pola sata na 180 °C. Složenac istresite iz kalupa i poslužite uz patuljastu mrkvu i crveni radić.