SLOŽENAC S BAKALAROM (Glavno jelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

700-800 g filea bakalara
350 g bešamel umaka
800 g blitve
300 g dimljenog lososa narezanog na kriške
4 artičoke (samo mekani dio)
2 režnja češnjaka
lovor
mažuran
ribani Parmezan
miješano povrće konzervirano u ulju ili octu (za posluživanje)
30 g maslaca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Očistite blitvu, kuhajte je 8 minuta u malo slane vode. Ocijedite je i popirjajte na usitnjenom češnjaku i 2-3 žlice ulja. Vatrostalnu posudu namastite maslacem, pa na dno složite polovicu filea bakalara, pospite usitnjenim lovorom i mažuranom i prelijte s malo bešamel umaka. Na bešamel tada položite polovicu filea lososa i blitvu. Ponovno prelijte bešamelom, pa povrh umaka složite bakalar, pospite začinskim biljem, nastavite s preostalim filetima lososa i završite složenac s narezanim artičokama i preostalom blitvom. Na kraju složenac prelijte bešamel umakom i pospite parmezanom. Pecite 20 minuta u pećnici koju ste zagrijali na 190 °C. Jelo poslužite mlako, uz miješano povrće.