SLOŽENAC S BAKALAROM I ARTIČOKAMA (Predjelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

250 g fileta bakalara
800 g artičoka
4 jaja
1 luk
1 rebro celera
peršin
30 g brašna
2 dl mlijeka
ribani Parmezan
limunov sok
suho bijelo vino
80 g maslaca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Artičokama odstranite tvrde vanjske listove, očistite ih i ogulite im stabljiku bez da je odvojite od cvijeta. Artičoke tada uzdužno prerežite na četiri dijela koja ćete skuhati u lagano posoljenoj vodi (5 minuta).
Artičoke ocijedite, usitnite ih mikserom i dobivenu kremu izlijte u zdjelu, gdje ćete dodati bešamel umak napravljen od 30 g maslaca, brašna, mlijeka i malo soli, umućena jaja, šaku parmezana, sol i, na kraju, prstohvat muškatnog oraščića.
Izlijte smjesu u cilindrični kalup kojeg ste namastili maslacem i kuhajte složenac na pari pola sata na 180 °C.
U međuvremenu na preostalom maslacu popirjajte bakalar narezan na komadiće, malo posolite, podlijte čašom vina, dodajte malo limunovog soka i pospite usitnjenim peršinom.
Pustite da se poveže, isključite štednjak i držite na toplom. Složenac istresite na tanjur za posluživanje, a otvor u sredini napunite pirjanim bakalarom.