SMUĐ ORLY (Glavno jelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
1 kg smuđa
1 limun (sok)
4 jaja
250 g brašna
2,5 dl piva
sol
ulje

Upute za pripremanje:

Smuđa operemo, filetiramo i narežemo na komade debljine 2-3 cm.
Nakapamo ribu sokom od limuna i posolimo. Razdvojimo bjelanjak i žumanjak jaja.
Od bjelanjka napravimo snijeg, a u žumanjak dodamo sol, brašno i pivo te izradimo glatko tijesto. Zatim te dvije smjese lagano pomiješamo.
Narezane komade smuđa stavimo u smjesu i pustimo da odstoji dok se ne ugrije ulje u tavi. Lagano ga pržimo 5 minuta na vrućem ulju dok ne postigne zlatno žutu boju. Izvadimo komade smuđa na papir koji upija masnoću i nakon toga serviramo na tanjur. Smuđ orly najčešće serviramo uz kuhano povrće i tartar umak jer mu daje punoću i harmoničnost okusa.