BRAŠNJAVI PUŽEVI SA FRITULAMA OD MERLINA (MRKVE) (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

2 kg puževa
2 dl ulja
50 g brašna
4 g soli

Upute za pripremanje:

Sakupljene puževe ostavimo 3-4 dana u zatvorenom sanduku na granju, tako se oni pročiste. Tada ih operemo u «nekoliko voda» i stavimo kuhati u vrelu slanu vodu s listom lovora 1 sat. Ocijedimo ih i vilicom ili vrhom noža izvadimo meso, a iznutrice odstranimo. Meso dobro istrljamo u soli, a zatim u octu, isperemo u nekoliko voda i ostavimo da se ocijede, potom ih uvaljamo u brašno i pržimo na ulju dok ne porumene, ocijedimo od masnoće i serviramo uz fritule od merlina.
Jelo je kreirala Marisa Vretenar, restoran Leader iz Lupoglava, Velesajamski kup kuhara 2003.