ENDIVIJA U VINEGRET UMAKU (Prilog)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

3 manje glavice endivije
1 korijen cikle
2 žlice vinskog octa
4 žlice maslinova ulja
1 žlica kapara
sol
papar

Upute za pripremanje:

Oprati ciklu i pod korom ispeći u pećnici. Dok se cikla peče, očistiti endiviju od tvrdih vanjskih listova, dobro je oprati i prokuhati nekoliko minuta u blago osoljenoj vodi. Izvaditi je, isplahnuti pod mlazom hladne vode, ocijediti i osušiti na kuhinjskom papiru. Odstraniti korijen, a lišće narezati na šire rezance. Vinegret umak zamiješati u posebnoj zdjelici od ulja, octa, soli, papra i sjeckanih kapara. Pečenoj cikli oljuštiti koru i narezati je na listiće. Endiviju složiti u zdjelu za posluživanje zajedno s narezanom ciklom i preliti salatu pripremljenim umakom.