RAKOVI NA ŠANGAJSKI NAČIN (Predjelo)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

20 vrlo svježih rakova
pola mladog luka
svježi oguljeni đumbir (1 komadić)
50 g umaka od rajčica
sojin umak
5 g kukuruznog škroba
šećer
rižino vino
2 dl juhe od povrća (spremne za pripremu)
“ružica” kupusa ili mrkve (za garniranje)
sol
pikantno ulje u kojem se namakao feferon
biljno ulje

Upute za pripremanje:

Da biste pripremili ovo jelo, rakovi zaista moraju biti vrlo svježi, jer ovim receptom nije predviđeno čišćenje iznutrica. Ako niste sigurni da li su rakovi svježi, odlučite se za repove rakova koji su već pripremljeni za korištenje – možete koristiti i one smrznute.
Operite rakove, osušite ih i odstranite im noge i ticala. Rakove popirjajte pola minute na jakoj vatri u woku, na 7 žlica vrućeg ulja. Ocijedite ih i osušite na papirnatom ubrusu.
Izlijte ulje iz woka, osim 2 žličice, na kojima ćete popirjati očišćeni i fino usitnjeni luk i đumbir. Dodajte umak od rajčica, juhu (osim 1 žlice, u kojoj ćete rastopiti škrob), prst vina, žlicu šećera, žlicu pikantnog ulja, žličicu sojinog umaka i prstohvat soli. Sve sastojke povežite miješajući, dodajte rakove i pirjajte na tihoj vatri 10 minuta. Trenutak prije no što ćete isključiti štednjak, dodajte škrob kojeg ste rastopili u malo juhe, pustite umak da se zgusne i poslužite ukrašeno ”ružicom” kupusa ili mrkve.