BRUDET OD MRKAČA (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

(za 10 osoba)
2 kg friškog mrkača
50 dag luka
4 dl maslinova ulja
8 dl pirea od rajčice
1 l ribljeg temeljca
4 dl bijelog vina
3 dl vinskog octa
sol, papar
peršin
lovorov list
češnjak

Upute za pripremanje:

Friškog mrkača kuhamo 10 minuta da mu izađe sol, a zatim ga isiječemo na komadiće. Vodu od mrkača čuvamo za kasnije dolijevanje kod pirjanja. Mrkača pirjamo na maslinovu ulju zajedno sa lukom nasjeckanim na kolute sve dok luk ne omekša. Podlijevamo vodom od kuhanog mrkača. Pirjanje traje oko 15 minuta. Dodamo temeljac od ribe i pire od rajčica i sve kuhamo još 15 minuta. Dodamo bijelo vino, papar, peršin, lovorov list, ocat i sol. Kuhamo još 30 minuta.
Serviramo uz palentu s koprivom.


Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.