Sastojci:
za 10 osoba:750 g suhog mrkača
600 g kapule
1,5 dl domaćeg ulja
50 g pirea od rajčice
sol
papar i peršin po potrebi
za makarune:
75 dag glatkog brašna
2 žumanjka
75 g ribanog Pekorelo sira
mlake vode po potrebi
sol
Upute za pripremanje:
Mrkača močimo u vodi najmanje 12 sati, a prije upotrebe dobro operemo u toploj vodi. Kapulu sitno izrežemo, dopola popržimo, a zatim dodamo ocijeđenu hobotnicu, rajčicu, sol i papar. Sve još malo pirjamo, pa dolijemo vode. Pokrijemo i kuhamo dok mrkač ne postane mekan.Makaruni: Od brašna, žumanjaka, soli i malo mlake vode zamijesimo dosta čvrsto tijesto. Tanko ga razvaljamo i izrežemo na male kvadratiće. Nakon toga svaki kvadratić preko prsta spojimo sa dva suprotna kraja. Ovako izrađene makarune složimo malo razmaknute jedan do drugoga na drvenu dasku do upotrebe.
Makarune kuhamo u puno vode nekoliko minuta, tj. dok ne omekšaju. Solimo ih na kraju, prije cijeđenja. Ocijeđene makarune stavimo u zdjelu, red makaruna, red sira i umaka i tako redom.
Hobotnicu položimo na makarune, a može se i posebno poslužiti hobotnicu sa Pekorelo sirom od Sirele.
Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.