Sastojci:
za 12 osoba:2 dcl maslinova ulja
1,5 kg kapule
5 režnja češnjaka
1 vezica peršina
2 dcl crnog vina
40 dag pelata ili svježih rajčica
3 kg mrkača
papar
sol
za palentu:
1,5 l vode
65 dag kukuruznog brašna
sol po potrebi
Upute za pripremanje:
Mrkača dobro istučemo. Zatim ga operemo i izrežemo na kolutiće. Na ulju pirjamo kapulu izrezanu na rezance dok ne dobije zlatno žutu boju. Dodamo mrkača i pirjamo oko pola sata. Dodamo isjeckan češnjak i peršin, malo još pirjamo i zalijemo vodom da pokrije mrkača. Pustimo kuhati oko sat vremena uz povremeno protresanje lonca. Zatim dodamo papar, rajčicu, crno vino i pustimo da kuha još 15 minuta. Poslužujemo vruće.Priprema palente:
Vodu stavimo da zavri. Dodamo sol i polako uz stalno miješanje, dodajmo kukuruzno brašno. Kuhamo oko jedan sat.
Tako pripremljenu palentu sipamo u zdjelu ili kalup. Dobro je poravnamo i istresemo na drveni pladanj. Režemo je nožem i vruću poslužimo.
Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.