FRIŠKI MRKAČ NA BRUDET ZI PALENTU (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

za 12 osoba:
2 dcl maslinova ulja
1,5 kg kapule
5 režnja češnjaka
1 vezica peršina
2 dcl crnog vina
40 dag pelata ili svježih rajčica
3 kg mrkača
papar
sol

za palentu:
1,5 l vode
65 dag kukuruznog brašna
sol po potrebi

Upute za pripremanje:

Mrkača dobro istučemo. Zatim ga operemo i izrežemo na kolutiće. Na ulju pirjamo kapulu izrezanu na rezance dok ne dobije zlatno žutu boju. Dodamo mrkača i pirjamo oko pola sata. Dodamo isjeckan češnjak i peršin, malo još pirjamo i zalijemo vodom da pokrije mrkača. Pustimo kuhati oko sat vremena uz povremeno protresanje lonca. Zatim dodamo papar, rajčicu, crno vino i pustimo da kuha još 15 minuta. Poslužujemo vruće.

Priprema palente:

Vodu stavimo da zavri. Dodamo sol i polako uz stalno miješanje, dodajmo kukuruzno brašno. Kuhamo oko jedan sat.
Tako pripremljenu palentu sipamo u zdjelu ili kalup. Dobro je poravnamo i istresemo na drveni pladanj. Režemo je nožem i vruću poslužimo.


Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.