Sastojci:
300 g slanutka1 kg dagnji
1 mrkva
1 krumpir
pola rebra celera
1 luk
2 režnja češnjaka
2-3 zrele rajčice
peršin
suho bijelo vino
maslinovo ulje
Upute za pripremanje:
Slanutak namočite 5-6 sati prije početka pripreme ovog jela. Slanutak tada kuhajte u puno lagano posoljene vode, zajedno s oguljenim krumpirom, mrkvom, lukom i celerom koje ste narezali na kockice. Očistite dagnje.Češnjak popirjajte na 4-5 žlica ulja, dodajte oprane i usitnjene rajčice i malo soli. Nakon 4-5 minuta dodajte dagnje i pustite da se otvore na jakoj vatri, podlijevajući s pola čaše vina. Isključite štednjak i očistite otprilike polovicu školjki.
Iz posude izvadite otprilike dvije trećine kuhanog slanutka i mikserom ga zdrobite u kašu, koju ćete tada ponovno primiješati slanutku kojeg ste ostavili čitavog. Slanutku dodajte i očišćeno meso školjki. Pustite da juha kuha 6-7 minuta i poslužite vruću, garniranu preostalim dagnjama u oklopu, pospite usitnjenim peršinom i dodatno začinite uljem.