PUNJENI KVARNERSKI LIGNJI PO GOSPODSKI (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

1 kg kvarnerskih lignji
100 g očišćenih (repova) škampi
100 g mesa grdobine,
1,5 dl maslinovog ulja
20 g badema
120 g kapule
50 g češnjaka
1 dl vina (žlahtina)
1 dl prošeka
1 žlica koncentrata od rajčice
5 dl ribljeg temeljca
10 g peršina
250 g krumpira
250 kukuruzne krupice
sol
papar

Upute za pripremanje:

Lignje očistimo i odvojimo im glave koje sitno nasjeckamo te pržimo na maslinovom ulju. Dodamo meso grdobine i sitno nasjeckani luk. Kratko pirjamo, zatim maknemo s vatre te u ohlađenu masu dodamo očišćene škampe i prokuhane i očišćene bademe. Začinimo. Napunimo lignje smjesom te ih zatvorimo čačkalicom. Na ostatku maslinovoga ulja popečemo lignje sa svih strana, dodamo nasjeckani luk, koncentrat rajčice i češnjak. Podlijemo temeljcem te kuhamo otprilike 15 minuta. Dodamo bijelo vino i prošek, malo peršina, po potrebi sol i papar te kuhamo još otprilike 15 minuta. Gotove punjene lignje narežemo na medaljone široke 1 cm.
Lignje poslužimo uz palentu krumpiricu, koja pripremamo tako da u 1 l vode skuhamo krumpir, uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Krumpir se kuha do 2/3 gotovosti. Zatim dodamo kukuruznu krupicu i pustimo da se sve skuha do kraja. Od nastale mase oblikujemo žličnjake.