SJAJ KVARNERSKOG NEBA (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

Marinirani ždrijebeći file s njokima od špinata i umakom od topljenih sireva i tartufa
150 g ždrijebećeg filea
80 g krumpira
30 g mrkve
40 g brašna
5 g tartufa crniog
50 g mladog vrbničkog sira za topljenie
50 g mladog ličkog sira za topljenie
20 g špinata
1 jaja
20 ml maslinovog ulje
3 g soli
7 g maslaca
ružmarin

Upute za pripremanje:

Ždrijebeći file oblikovati i marinirati u maslinovom ulju i ružmarinu. Mariniranog peći u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.
Od dijela brašna i maslaca, te soli napraviti lisnato tijesto, pa pustiti da odstoji.
Krumpir skuhati u kori, oguliti, propasirati i uz dodatak kuhanog špinata, dijela brašna i jaja napraviti njoke, koji se kuhaju u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Topljene sireve lagano otopiti, podliti s malo umaka od pečenja i zaokružiti naribanim crnim tartufima.
Kod serviranja na tanjur, prvo staviti kuhane njoke sotirane na maslinovom ulju, zatim oblikovani komad filea. Ukrasiti trakicom lisnatog tijesta. Obogatiti umakom od topljenih sireva i tartufa.
Ovim jelom se je restoran Gradska kavana predstavio na manifestaciji "Vatromet okusa" održan 24. svibnja 2007. u Rijeci.