ŠKARPINA U PEĆNICI (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

1 kg škarpine
1 limun
1 dl maslinova ulja
2 dl bijelog vina
5 dl vode
3 režnja češnjaka
sol, papar
list lovora
ružmarin
1 kg krumpira
1 žlica Vegete

Upute za pripremanje:

Ribu očistiti, oprati i nakapati limunovim sokom, pa ostaviti stajati oko pola sata. Zatim posoliti i popapriti. U vatrostalnu posudu staviti malo ulja, pripremljenu ribu i krumpir narezan na veće komade. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 220ºC. U međuvremenu pripremiti umak. U posudu staviti maslinovo ulje, vino, vodu, češnjak prerezan na pola, papar, lovorov list, ružmarin i Vegetu, pa sve malo prokuhati. Kada su riba i krumpir napola pečeni, preliti ih pripremljenim umakom i peći do kraja.