VALJUŠCI S KOPRIVOM (Predjelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

600 g mekanih koprivinih listova
brašno
ribanac
2 jaja
metvica
kadulja
krušne mrvice
80 g maslaca

Upute za pripremanje:

Skuhanu koprivu u osoljenoj vodi dobro ocijedite i pirjajte u tavi 5 minuta na 2 žlice rastopljenog maslaca. Miksajte 5 – 6 listića metvice, jaja, šaku parmezana i šaku krušnih mrvica, dok ne dobijete čvrsto povezanu smjesu. Od te smjese napravite grudice veličine mandarine i pustite ih da odstoje pola sata. Od grudica napravite štapiće, debljinom slične grisinima, pa ih narežite na valjuške (njoke) od 2 – 3 cm i pobrašnite prije uranjanja u osoljenu kipuću vodu. Valjuške koji nakon kuhanja isplivaju na površinu vode izvadite i stavite u zdjelu. Rastopite ostatak maslaca s 4 – 5 listova kadulje i time začinite valjuške (njoke) povrh kojih obilno pospite ribancem.