JARETINA POD PEKOM (Glavno jelo)

Specijalitet Ličke kuhinje

Sastojci:

Ruža jela
Za 4 osobe:
1,2 kg jaretine
1 kg krumpira
0,02 kg soli
0,01 kg papra
0,01 kg vegete
0,5 kg korijenasta povrća
0,05 kg luka
0,1 l ulja

Upute za pripremanje:

Jaretinu oprati, posoliti, popapriti i staviti u peku. Na meso dodati korjenasto povrće, luk narezan na ploške, dodati ulje a zatim podliti vodom. Peku staviti na pripremljen žar, poklopiti i pustiti da se peče oko 90 minuta. Krumpir oguliti i isjeći na kriške, posoliti, dodati vegete i preostali dio povrća. Podignuti poklopac peke i na dno složiti krumpir preko kojeg se složi napola pečeno meso, a zatim se ponovo vrati na vatru. Zažariti žar ispod i po poklopcu peke, te ostaviti peći oko 40 minuta.
Kada je meso gotovo, narezati ga na komade i servirati na ovale uz pečeni krumpir.