JELEN U CRNOM PIVU (Glavno jelo)

Specijalitet Lovačke kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)
1,20 kg mesa od buta jelena
0,16 l ulja
po dobar prstohvat soli i papra
malo brašna
0,20 kg slanine
0,40 kg vrganja
dvije manje glavice luka
par režnjeva češnjaka
temeljna juha
0,2 l crnog piva.

Upute za pripremanje:

Meso jelena dobro operemo pod hladnom vodom, posušimo ga i narežemo na ploške. U odgovarajućoj posudi zagrijemo ulje i na nj stavimo na kockice narezanu slaninu, pa kad se malo poprži dodamo odreske jelena mesa, sitno sjeckani luk, češnjak, sol i papar. Kad se meso poprži s obje strane, podlijemo temeljcem. Malo kuhamo pa primiješamo gljive i dodamo pivo. Na laganoj vatri pirjajamo oko sat i četvrt. Kad meso posve omekša, maknemo s vatre i pustimo da malo počine. Poslužimo s domaćim valjušcima.
Uz ovo jelo prijat će dobro i puno, gusto crno pivo, ali i puni i snažniji crnjak.