Sastojci:
4 artičoka
sok i kora dva limuna
1 zgnječeni češanj češnjaka
4 grančice peršina
4 grančice mente
1 dcl maslinovog ulja
sol i papar
Za nadjev:
1 nasjeckana crvena paprika
2 žlice sitno nasjeckanih kapara
6 žlica mrvica
3 žlice nasjeckanog peršina
10 listova nasjeckanog bosiljka
1 zgnječeni češanj češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
Upute za pripremanje:
Odrežite artičokama tvrde vanjske listove i peteljku. Pažljivo odstranite tamnozelene drvenaste listove. Šiljaste vrhove odrežite škarama. Pažljivo raširite listove da se pokaže ljubičasta sredina. Kuhajte ih potpuno uronjene u vodi s limunovim sokom. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dobro izmiješajte polovicu svih sastojka za nadjev. Odcjedite artičoke, napunite ih nadjevom i rasporedite okrenute stabljikom prema gore u vatrostalnu posudu. Pospite ih struganom korom limuna, češnjakom, peršinom i bosiljkom. Ulijte čašu vode, prelijte uljem, posolite i popaprite. Poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na jedan sat. Poslužite s umakom u kojem se jelo kuhalo.