MARINIRANI PATLIDŽANI (Prilog)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)
2 kg patlidžana
sol
1 dl mješavine maslinova i suncokretova ulja
4 češnja češnjaka
2 dl vinskog octa
2 crvena feferona
svježi bosiljak

Upute za pripremanje:

Tikvice i patlidžane očistite i izrežite na 1/2 cm debele ploške. Posolite ih kako bi sol izvukla iz njih gorkast sok. Dobro osušite kuhinjskim papirom. Češnjak narežite na tanke ploščice, a papriku na kolutiće. Na nauljenu tepsiju posložite patlidžane, odozgo ih premažite uljem i stavite peći u pećnicu oko 10 min. Pečene patlidžane složite u zdjelu, a na svaki red rasporedite listiće češnjaka. Ocat, 1,5 dl vode, feferone i sol prokuhajte, pa vruće prelijte preko povrća. Pospite listićima svježeg bosiljka i pokriveno ostavite da odstoji preko noći. Poslužiti s kriškama bijelog ovčjeg sira ili kao prilog uz razna jela s roštilja.
Ovako pripremljeno povrće možete čuvati nekoliko dana u hladioniku.