Sastojci:
(za 4 - 6 osoba)700 g svježih jadranskih liganja
200 g salate
matovilca ili rikule
80 g pancete
1 dl maslinova ulja
0,5 dl aceta balsamica
sol i bijeli papar
50 g parmezana narezanog na listiće
Upute za pripremanje:
Lignje očistite, isperite i uzdužno prerežite napola na onoj strani gdje im se nalazila kost. Unutarnju stranu liganja dobro očistite. Ako su lignje veće, odstranite im i kožicu pa ih oštrim nožem lagano zarezujte, ali ne do kraja, tako da dobijete izgled mrežice. Zatim lignje uzdužno narežite na rezance. Salatu, matovilac ili rikulu operite i dobro ocijedite. Ako koristite zelenu salatu, onda je narežite na vrlo tanke rezance i složite na tanjure. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dobro popržite pancetu narezanu na tanke rezance. Dodajte lignje i malo soli, promiješajte, skinite s vatre i stavite u dublju zdjelu. Prelijte ih Acetom Balsamicom i ostavite stajati 5-7 minuta. Nakon toga lignje rasporedite preko salate, zalijte s malo umaka, popaprite i ukrasite listićima parmezana.Napomena: Lignje i pancetu nemojte pripremati najednom, nego ih rasporedite na dva puta. Da bi lignje ostale mekane, pirjajte ih vrlo kratko jer će dužom termičkom obradom postati tvrde, žilave i neukusne.