PIKANTNA PILETINA (Glavno jelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

1,2 kg - 1 pile spremno za pripremu
mažuran
kadulja
ružmarin
majčina dušica
1 limun
maslinovo ulje
2-3 žlice ketchupa

Upute za pripremanje:

Začinsko bilje operite, očistite i nasjeckajte na sitne komadiće. Ocijedite limun. Piletu uklonite glavu, noge i iznutricu, operite ga i osušite. Razrežite pile po prsnoj kosti, pritisnite ga jednakomjerno da dobijete što je moguće ravniji "odrezak". Meso natrljajte solju, paprom i začinskim biljem. Neka počiva 15 minuta prije pečenja. Meso stavite na rešetku povrh žara i pecite petnaestak minuta sa svake strane, premazujući ga uljem i limunovim sokom. Poslužite vruće.
Da bi piletina bila još ukusnija, uz nju poslužite umak kojeg ćete napraviti na sljedeći način: sitno nasjeckajte pola paprike, rebro celera, pola luka i vezicu peršina. Dodajte 2 žlice octa i 2 žlice ulja, posolite i popaprite po želji. Ako želite, umaku primiješajte i pola čašice običnog jogurta. Promiješajte i iznesite na stol, pa neka se svaki uzvanik posluži sam. Ili, da bi jelo dobilo nešto pikantniji ukus, u zdjelici pomiješajte 4-5 žlica ulja s 2-3 žlice ketchupa, dodajte sok jednog limuna i dobar prstohvat papra. Marinirajte piletinu u tom umaku otprilike 2 sata, pa je natrljajte začinskim biljem i pecite, povremeno je premazujući marinadom.