Sastojci:
smokveUpute za pripremanje:
Najprikladnije smokve za sušenje su bijele sorte ranijeg dozrijevanja. Smokve se veže špagom za peteljke ili ih se naniže na konac. Suši ih se na sunčanom i prozračnom mjestu na podlozi od letvica ili nanizane na konac i obješene. Ukoliko ih se suši na letvicama trebaju biti razmaknite oko 1 cm. Kada pobijele, okreće ih se na drugu stranu kako bi se podjednako posušile. Kada prestanu biti zelene može ih se prebaciti na plahte ili jutu. U večernjim satima ih se još tople zamota i nosi u kuću kako bi ih se zaštitilo od vlage i kako bi dodatno sazrele. Kada postanu dovoljno suhe, čuva ih se u prozračnoj ambalaži na podrumskoj temperaturi. U osušenom stanju šećeri u smokvama dosežu 66%, a magnezij 58mg/100 g. Kako magnezij pomaže da se šećer u krvi pretvori u energiju, suhe smokve su dobra energetska injekcija i prirodni antidepresiv. Suhe smokve su osnova brojnih slatkih delicija, čije recepte možete pronaći u bazi Gastroaut portala.