TORTA OD PLODOVA MORA (Međujelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)
0,5 kg kuhanih plodova mora - hobotnice, lignje, meso škampa, meso školjaka
0,1 kg sitno nasjeckanih kiselih krastavaca
0,05 kg nasjeckanih maslina
0,1 l maslinova ulja
sok jednog limuna
sol, papar
sjeckani peršinov list
0,1 kg kukuruzne krupice za palentu
voda
osam listića želatine

Upute za pripremanje:

U 0,3 lit zagrijane zasoljene vode, na laganoj vatri postupno dodajemo kukuruznu krupicu i kuhamo oko tri minute uz miješanje. Skuhanu palentu, koja će poslužiti kao podloga za tortu, izlijemo na dno kalupa i ostavimo da se ohladi, oko sat vremena. Plodove mora (veće komade izrežemo na manje), krastavce, masline, maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar i peršin dobro izmiješamo. Toj smjesi primiješamo želatinu otopljenu u 0,1 l mlake vode, pa sve premjestimo na ohlađenu palentu koja se nalazi u kalupu za tortu. Kalup s tortom stavimo u hladionik, najmanje na dva sata. Kad se stvori žele, izvadimo iz hladionika i tortu ukrasimo oguljenim krumpirom kuhanim s ciklom, da dobije ružičastu boju. Napravimo pire i nanesemo ga na ovu tortu na način kako se šlag nanosi na tortu namijenjenu za slatki desert.