PUREĆA PRSA PUNJENA SIROM MAIGAUDE (Glavno jelo)

Specijalitet Njemačke kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:

4 odreska purećih prsa debelih oko 2 cm
100 g maigaude sira
sol
papar
soja umak
2 žlice sojinih pahuljica
2 žlice sjemenki bundeve
1 svinjska krpica (treba na vrijeme naručiti kod mesara)
2 žlice maslaca
2 kelja sa listovima
3 mrkvice

Upute za pripremanje:

U odreske urezati male otvore i napuniti ih maigauda sirom. Okolo posoliti popapriti i umazati u umak od soje.
Posuti pahuljicama soje i sjemenkama bundeve te umotati u krpicu svinje.
Odreske u vrućem maslacu peći u pećnici oko 5 minuta na 200 stupnjeva. Povrće očistiti isjeći na komade i kratko ofuriti u vreloj vodi, a zatim preliti mrzlom vodom da bi se zadržale boje povrća.Povrće uvaljati u ostatak maslaca te sa odrescima poslužiti na vrućim tanjurima.
Interesantna poruka gospodina Gerharda Gartnera vlasnika restorana Gala Bistro iz Aahena koji nam opisuje što je u stvari Maigauda.
Ovaj sir je produkt od kravljega mlijeka. Kako znamo da krave cijelu zimu jedu suhu hranu i tek u svibnju odlaze na ispašu u polja, to prvo mlijeko dobiveno nakon tih ispaša naziva se Maigauda.
Kao što Francuzi u jesen željno očekuju svoj prvijenac Boujolais tako i Nijemci željno iščekuju svoj proljetni prvijenac maigaudu pa ga neki zovu i travni sir.
Sljubljuje se najbolje sa laganim crvenim ili reskim bijelim vinom.