MESNI VALJUŠCI (Glavno jelo)

Specijalitet Orijentalne kuhinje

Sastojci:

500 g mljevene janjetine
500 g mljevene govedine
60 g slanine
2,5 luka
1 češanj češnjaka
1 jaje
slatka paprika

Upute za pripremanje:

1 Očistite luk, pa dvije glavice fino usitnite. Slaninu popirjajte na jakoj vatri, na malo vode, smanjite vatru, dodajte usitnjeni luk, zdrobljeni češnjak i pirjajte dok ne požuti, neprekidno miješajući.
2 Pirjani luk ispasirajte mikserom i dodajte ga mljevenoj janjetini i govedini, primiješajte jaje, malo soli i žličicu paprike.
3 Kada smjesa postane homogena, od nje izradite polpetice dugačke otprilike 5 cm. Polpetice držite u hladnjaku sat vremena prije nego što ćete ih peći.
4 Ćevapčiće nabodite na drvene štapiće, ostavivši barem 5 mm mjesta između jednog i drugog komadića mesa. Pripremljene ćevapčiće složite na rešetku povrh tinjajućeg žara i pecite sa svake strane 3-3,5 minute. Poslužite uz pečeni krumpir, salatu i luk narezan na kolutiće.