Sastojci:
1.5 kg patlidžana750 g mljevene govedine
1 luk, peršin
3-4 oguljene rajčice
2 jaja
50 g krušnih mrvica
ribani Parmezan
crno vino
80 g maslaca, ulje za pečenje
Za bešamel umak:
1/2 l mlijeka
50 g brašna
50 g maslaca
Upute za pripremanje:
Patlidžane narežite na ploške, posolite ih i stavite pola sata pod uteg da puste vodu.Sitno nasjeckani luk popirjajte na 50 g rastopljenog maslaca, dodajte meso i 4 žlice vode.
Dodajte komadiće rajčice, vezicu narezanog peršina i čašu vina. Posolite i popaprite, pokrijte posudu i kuhajte 45 minuta.
Da biste napravili bešamel, brašno popirjajte na rastopljenom maslacu i neprekidno miješajući polako dodavajte mlijeko, posolite i popaprite.
Ugasite štednjak i umaku primiješajte mrvice i snijeg od bjelanjaka, a žumanjke sačuvajte.
Patlidžane ispecite, osušite, ispržite, ocijedite i držite sa strane.
Vatrostalnu posudu namastite maslacem, složite red patlidžana, red mesa, prelijte bešamelom kojem ste primiješali žumanjke i šaku parmezana. Dovršite redom patlidžana, pospite parmezanom i pecite u pećnici 45 minuta na 180 °C.