PURETINA S CURYEM (Glavno jelo)

Specijalitet Orijentalne kuhinje

Sastojci:

1 kg purećih prsa
5 lukova
curry u prahu (garam masala)
2 dl kokosovog mlijeka
kukuruzno ulje
Za prilog:
200 g mljevene govedine
600 g riže
500 g očišćenih škampi
12 fileta inćuna
1 luk
1 žlica Worchester umaka
2 režnja češnjaka
1 krastavac
6 jaja (od kojih 2 tvrdo kuhana)
200 g miješanog povrća iz octa
feferoni konzervirani u ulju i u octu
200 g gljiva konzerviranih u ulju
200 g nadjevenih maslina
očišćeni i oguljeni kikiriki
Kroepkoek (specijalni čips od rakova)
čašica chutney od manga
brašno, mlijeko
ribani Parmezan
sredina peciva
crveni ocat

Upute za pripremanje:

Krastavac narežite na ploškice i namočite ga na 2 sata u hladno mlijeko. Rižu skuhajte "al dente", ocijedite i stavite da se prosuši u mlakoj pećnici.
U tavi popirjajte 5 lukova na 6-7 žlica ulja i posolite. Dodajte curry rastopljen u 1 dl kokosovog mlijeka, Worchester umaka i nakratko popirjajte.
Dodajte komadiće puretine i nastavite pirjati na laganoj vatri. Nakon 10 minuta, podlijte jelo preostalim kokosovim mlijekom, pa kuhajte još 45 minuta.
Načinite omlet od 3 jaja i narežite ga na listiće. Na malo ulja popirjajte škampe, 2 režnja češnjaka, posolite, podlijte s 2 žlice octa i pustite da se kuha 10 minuta.
Napravite polpetice od mesa, 1 jaja, soli, parmezana, sredine peciva koju ste namočili u mlijeko i ocijedili, pobrašnite ih i pecite 15 minuta u ulju.
Luk narezan na kolutiće kuhajte 10 minuta u octu i pustite da se ohladi. Očišćeni kikiriki nakratko popirjajte (5 min) na kipućem ulju, posolite ga i ocijedite na papirnatom ubrusu.
Kroepkoek popržite u kipućem ulju, ocijedite ga i pustite da se ohladi (10 min).
Puretinu s curryjem poslužite uz toplu rižu. Na razne tanjuriće složite chutney, filete inćuna, feferončiće i masline, pa ih postavite oko zdjelice s krastavcem u mlijeku.
Meso narezano na komadiće uronite u litru kipuće vode, posolite, popaprite, dodajte narezani luk, kelj narezan na komadiće i 50 g maslaca. Pokrijte posudu i kuhajte 45 minuta, pa dodajte očišćeno i oguljeno povrće narezano na kockice, drugi luk narezan na kriškice, ljuti feferon, žličicu korijandra. Kada meso bude kuhano, dodajte i šafran.