Sastojci:
0,3 kg sušene peradi0,3 kg sušena bunceka
0,06 kg svinjske masti
0,2 kg luka
0,2 kg sušenih vrganja
0,1 kg krem juhe od gljiva
0,08 kg koncentrata od rajčica
0,01 kg crvene mljevene paprike
0,3 kg krumpira
0,5 kg hajdine kaše
0,1 kg suhih šljiva
0,05 kg češnjaka
0,05 kg soli
0,05 kg peršinova lista
0,01 kg papra
0,01 kg vegete
0,4 l
0,2 kg svježe paprike
Upute za pripremanje:
Skuhati sušenu perad i bunceka. Namočiti sušene gljive i hajdinu kašu. Očistiti luk i češnjak. Kuhani krumpir narezati na kockice.Priprema: Na zagrijanu svinjsku mast stavimo sitno sjeckani luk. Pržimo ga do zlatno žute boje te postepeno dodajemo sitno sjeckani češnjak. Još malo popržimo te dodajemo namočene gljive, namočenu hajdinu kašu, sušeno kuhano meso narezano na kockice i kuhani krumpir narezan na kockice. Pirjamo oko 15 minuta. Dodajemo sušene šljive, crvenu papriku i koncentrat rajčice uz podlijevanje s vodom u kojoj se kuhalo sušeno meso. Začinimo sa soli, paprom, vegetom. Pirjamo još 10 minuta te zalijevamo s krem juhom od gljiva i na kraju dodajemo list peršina. Kad je jelo gotovo stavimo ga u zemljanu zdjelu, poredamo svježu papriku narezanu na listove i četiri jušne žlice kiselog vrhnja. Sve zajedno stavimo u pećnicu i zapečemo oko 15 minuta na temperaturi 180 °C.
Gazdaričin lonac se poslužuje kao toplo predjelo ili kao glavno jelo.
Dobar tek želi Vam osoblje restorana Štagelj.