KOLAČ OD JABUKA (Desert)

Specijalitet Podravske kuhinje

Sastojci:

za nadjev
750 g jabuka
40 g šećera
sok od jednog limuna

za tijesto
60 g margarina
100 g šećera
4 jaja
ribana korica limuna
200 g brašna
pola vrećice praška za pecivo
1 dl mlijeka
1 žlica ruma
1 žlica ulja
1 žlica šećera u prahu

Upute za pripremanje:

Oguljene kriške jabuka pošećerimo, poprskamo limunovim sokom i ostavimo da upiju šećer. Margarin sa šećerom pjenasto umutimo. Postepeno dodajemo žumanjke, ribanu Koricu limuna, 2 žlice soka od jabuka, prašak za pecivo i brašno. Na kraju dodamo čvrsti snijeg od bjelanjka, mlijeko i rum.
Tijesto pečemo u namašćenoj i po­brašnjenoj posudi, pokrijemo jabukama i pečemo oko 40 minuta u zagrijanoj pećnici.
Ovaj recept je preuzet iz knjige 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti – misli o hrani, vodič za 2003. godinu.